Nyheter

141461847505202200_resized

På väg mot islossning i Hälsingland

Kalix Bandy tog en respektingivande seger senast mot Hammarby IF hemma på Kalix IP. Gästerna besegrades med 4-3 efter några väl spännande avslutande minuter då bland annat Hammarby missade en straff. Kalix hade även ledningen med 3-1 inför halvtidsvilan.

Hårt men vänskapligt

Hårt men vänskapligt

Västeråslaget Tillberga hade också svårt med Kalix i premiäromgången då slutresultatet blev detsamma. Sammantaget i mångas ögon en oväntat optimistisk inledning på serien, där senaste matchen ses som en skräll av bandysverige. Tror inte att manskapet i Kalix omklädningsrum håller med, inte minst tränare Mats Rönnqvist som var nöjd med spelet senaste.

– Vi gör en fantastisk match i 75 minuter där vi spelar ett försvarsspel som är klockrent med omställningar och kontringar, säger han till NSD. De hänger inte med när vi kontrar och vi skapar enormt många lägen. De missar några lägen på slutet men vi missar ju många fler. Det är synd att vi inte får vinna med 6-2, för det speglar 75 minuter av matchen.

Nu beger sig norrlänningarna ned till Edsbyn för bortamatch i Svenska Fönster Arena på fredag 19:00. De niofaldiga svenska mästarna Edsbyns IF har spelat bra under inledningen av säsongen (två matcher) men poängmässigt har det gått tungt. Först 4-4 mot IFK Vänersborg borta för att sedan tungt falla mot Sandvikens AIK några dagar senare med slutgiltiga 7-4. Det var dock Edsbyn som långa stunder förde matchen och först i slutet lyckades hemmalaget komma ikapp och förbi. Hälsingarna föll med hedern i säkert behåll.

Jimmy Jansson tillhörde en av lagets klart bästa spelare senaste och är en offensiv kraft att se upp med. Vi ska inte heller glömma bort 10:an, Daniel Liw, som det pratats litet mindre om på senare tid, men som är otroligt viktig för Edsbyn. I laget finner vi också kalixfostrade landslagsbacken Daniel Välitalo som tillsammans med Olov Englund länge bildat ett starkt mittbackslås i landslaget.

Det ska bli intressant att se om Rönnqvist gör några förändringar i laguppställningen. Samtliga startspelare har stått för bra och stabila insatser än så länge så anledningen att byta är egentligen obefintlig, men exempelvis åkte Johan Sundquist på en otäck smäll mot Hammarby. Det var en groggy nr 17 som åkte av isen.

Utanför truppen hittar vi också än så länge nyförvärvet från Haparanda Tornio, Kristoffer Bergdahl. Är det kanske dags för denne målspottare att ta sig an Elitserien?

Ska Kalix oväntade inledning på serien förvandlas till en sensation genom att ta ytterligare två poäng? Matchen går att följa via web-tv på följande länk: StayLive

Foto: Håkan Hansson

138740325641857100_resized

Kalix vinner igen och är nu tvåa i tabellen

Om vi får tro andretränare, Andrey Nuzhdinov, var det de två kommande SM-finallagen som möttes ikväll. Kalix Bandy tog emot våra vänner från Stockholm och Söder, nämligen Hammarby IF.

Det var en kaxig Nuzhdinov som tillsammans med lagkapten, Olov Englund, representerade Kalix vid tränarnas upptaktsträff för någon vecka sedan. Väl uppe på scen utlovade han en kommande final mellan just Hammarby och Kalix, givetvis med glimten i ögat. Kanske inte en realistiskt målsättning men vi kan alltid hoppas. Att Nuzhdinov tippade Hammarby som finallag berodde inte enbart på att han rankar dem högt, de är även hans favoritlag (förhoppningsvis finns leendet med även i det resonemanget).

Kalix inledde matchen på allra bästa sätt. 1-0 tillkom i matchens sjunde minut genom Jimmy Berglund och äntligen fick vi utdelning på en hörna. Vi har vaskat fram ett antal under försäsongen men inte riktigt fått det att lossna.

Ett kämpande hemmalag utökade också ledningen när vi närmade oss halvtidsvilan då lagkapten Englund passade en för dagen mycket duktig Christoffer Norin, som slog in 2-0. Hammarby var i gungning och tvingades ta till oschyssta medel, något som resulterade i utvisningar (två så långt gånget).

Glädjen varade inte länge när Adam Gilljam reducerade dryga minuten senare. De som trodde att upphämtningens tid var kommen blev motbevisade när Kalix slog in 3-1 på straff några minuter innan halvtid. Jimmy Berglund hette hårdskjutaren.

90 minuter på tå

Vi har sett det förr. Kalix kan liksom de flesta lag uppträda väldigt olika från en halvlek till en annan, och det fanns nog en uppsjö av förståsigpåare på läktaren som spådde en scenförändring under den andra akten. Hammarbys upphämtning skulle börja.

Johan Sundquist ville annat och slog in 4-1 på pass från Norin. Glädjen var total och det pånyttfödda rödklädda laget visade spelglädje och effektivitet.

Utvisningarna duggade tätt och inte förrän i den 76:e matchminuten fick gästerna kontakt. David Pizzoni Elfving reducerade till 4-2.

Många satte andan i halsen och skruvade nervöst på sig när nästa reduceringen kom i den 87:e minuten. Matchen var ju nästan vunnen och nu var kontakten kännbar. Inte blev det bättre när domaren förkunnade straff till de gröna i matchens 90:e minut. Lagkapten Stefan Erixon skrinnade fram, höjde klubban och… missade.

Norrbottningarna var det bättre laget och vann välförtjänt. Kalix är tillsammans med Sandviken det enda lag som nu har full poängpott, hela fyra stycken efter två spelade omgångar. Mer information om matchen hittar ni som alltid genom att trycka på knappen nedan.

Bra jobbat, Kalix!

Foto: Håkan Hansson

Klicka här för matchfakta
141418659128053800_resized

Seger och parodi i blött hopkok

Bandypremiär och upplagt för fest. De futtiga 222 personer som sökt sig till Kalix IP denna kväll hade nog redan innan insett att så inte skulle bli fallet. Övriga, av förväntade 2 500 betalande besökare, valde att följa premiären framför Elitrapport.

När domare Peteri Kuusela blåste igång matchen mellan Kalix Bandy och Tillberga Bandy vid sjusnåret vräkte regnet ned. Vindarna svepte över isen och fick vattenmängderna att förflytta sig över banan, från en pöl till en annan. Förutsättningarna för att bedriva någon form av underhållande bandy var obefintliga. Ett ställningskrig var i annalkande. Ett krig mellan två målvakter som utan tvivel skulle få användning av sina kastarmar.

Dags för avslag

Dags för avslag

För att sammanfatta matchbilden i några korta meningar. Respektive målvakt fångar upp bollen, kastar långt 95% av gångerna där taktiskt utplacerade anfallare hoppar och sliter för att få ned den, och möjligen få den på mål i ett senare läge. Det finns inget kritiskt att säga om detta. Det fanns inget annat att göra.

Tillberga tog ledningen med 0-1 i den 15:e matchminuten. Deras nummer åtta, Jesper Nywertz, skottade in bollen rakt upp i nättaket på en högerhörna. Ungefär tio minuter senare lyckades Kalix kvittera i en väldigt tilltrasslad situation. Målet bedömdes som självmål men sist på bollen i våra ögon var Petr Shirokov.

Pausvila och bortforsling av vatten. Kanske en kaffe eller hamburgare för de tappra besökarna.

Ekman visade klass

Inledningen på andra halvlek blev ett enda stort magsår. Det är svårt att utse något lag vara mycket bättre än det andra när förutsättningarna är som det är, men nog kändes Kalix allt litet vassare. Att då Tillberga gjorde två snabba mål, 47:e (Pekka Rintala) och 48:e (Robin Andersson) matchminuterna kändes orättvist. Vi ska dock inte förringa de härliga pärlor som man ändå måste benämna de två målen. Två riktiga stänkare rakt upp i vardera kryssen.

Att ta igen två mål, tre för att vinna, i denna väderlek är det nog få som tror på. Dessbättre tror våra hjältar på isen alltid på framgång och borrade ned huvudena och tog över ännu mer av matchbilden.

Utdelningen kom också i den 73:e minuten. På ett av otaliga frislagslägen gjorde Jimmy Berglund 2-3 och Kalix närmade sig. Tillberga var under isen, förlåt, vattnet.

Östling och Englund i samspråk

Östling och Englund i samspråk

Den nyfödde målspottaren Mikael Jansson fortsatte målskörden genom att kvittera när knappa kvarten återstod av matchen, och som om inte det vore nog lyckades en vilt kämpande Simon Viklund avgöra matchen i den 84:e. Resultattavlan tickade upp till 4-3 och premiärglädjen var uppenbar när Kuusela blåste av tillställningen.

Några positiva saker att ta med sig inför fortsättningen är bland andra halven Antti Ekmans rutin och bländade klubba i det långa spelet. Bollen sitter precis där den ska och anfallarna vet alltid var de ska placera sig. Ekman utsågs rättvist till matchens bästa spelare.

Björn Hellman visade att hans kastarm håller hög elitserieklass och samtliga anfallare bidrog effektivt med slit, vilja och höga upphopp. Tycker mig ana en pånyttfödd Johan Sundquist. Avvaktar litet med det.

Slutligen får vi hoppas att matchens värd, Kalix Kommun, såg det vi andra såg. Kalix skyltfönster tillsammans med löjrommen har lika bra förutsättningar som om vi höll till på en bakgård. Kalix Bandy behöver hjälp av kommunen för att kunna etablera sig som ett lag i den övre halvan i Elitserien. Vi påstår inte att kommunen ska bekosta hallkalaset själv, men att de borde inneha den drivande rollen tillsammans med föreningen för att inom en snar framtid uppfinna en lösning. Om det så handlar om att sammarbeta med 50 lokala företag, finna privata finansiärer, bekosta en del av arenan själv, hitta generella lösningar såsom evenemangshall, fotbollsanläggning, konserthus, bygga tillsammans med Kalix Hockey och så vidare – men något måste hända.

Tack för premiären, Kalix! Det gjorde ni bra.

Foto: Håkan Hansson

Klicka här för fakta om matchen
tillberga

Upp till kamp i hemmaborgen

Så är det äntligen dags att välkomna Elitserien och säsongen 2014/15! Försäsongen har varit lång men nu är det äntligen hög tid för avslag och premiären sker ingen annanstans än i vår hemmaborg. På Kalix IP.

Kalix Bandy har legat i hårdträning hela sommaren och nu är det upp till bevis. Vad har den tuffa barmarksträningen gett för resultat? Det är ett förmodat fysiskt starkt lag som skrinnar ut på isen imorgon, vilket kan behövas. Motståndarna heter inget mindre än Tillberga Bandy.

Christoffer Norin

Christoffer Norin

Vi som följt Kalix i modern tid har fått lära oss den hårda vägen. Lärt oss att det inte ska vara lätt. Bandy handlar tydligen om nervkittlande kval, både upp och ner, och lika ofta som vi brutit ut i glädjevrål har vi med tunga huvuden lämnat Kalix IP för att infinna oss i en nedflyttning. En gemensam nämnare med morgondagens motståndare.

Är det något lag som också vet hur det känns är det just Tillberga. De svartklädda har följt jojons rörelsebana på senare år och gastkramande säsongsavslut har varit faktum. Kalix och Tillberga har dessutom flera gånger ställts mot varandra. Ingen glömmer nog förra årets elitseriekval och Grupp B, som bestod av Kalix, Tillberga, Sirius och Nässjö. Förutom med den sistnämnde kombattanten blev det matcher där livet stod på spel.

Allra tydligast blev det i matchen hemma på IP där givetvis Tillberga stod uppställda på andra sida mittlinjen. Utan att återge händelserna i allt för små detaljer kan man minst sagt fastslå att det var en svängig historia. Slutresultatet skrevs till 8-6 till Kalix men det satt långt inne. Hemmalaget var till och med uträknat en bra bit in i matchen då Tillberga hade greppet. Men vinsten blev till en sanning och återupprepades även några dagar senare på bortaplan då vi tryggt vann med 3-7. Det säkrade elitseriekontraktet var i hamn.

Tuff matchbild

Olov Englund

Olov Englund

Upptakten inför premiären kunde ha varit bättre för Kalix. Värst känns nog förlusterna mot Murman Bandy där vi inte riktigt fick spelet att stämma i någon av matcherna. Det var knackigt, litet långsamt och för mycket bolltransporter. Ett rakare och snabbare spel där fler visar sig blir en nyckel på fredag.

Imorgon kan vi inte förvänta oss något annat än ett mycket tufft skådespel på isen. Heta känslor och allvarsamma tag hör till vanligheterna när dessa två lag möts.

Olov Englund blir en viktig kugge med sitt resoluta försvarspel. Hans energi och blytunga karaktär behöver sprida sig till medspelarna som i sin tur måste agera lika bestämt. Det är ett måste mot ett lag som Tillberga. Västeråslaget viker sig aldrig och det gäller att inte ge dem en tum till övers på isen.

Slutligen hoppas vi verkligen att kalixborna hörsammat ett av föreningens mål till denna säsong.

Att locka tillbaka publiken.

Glest på läktaren imorgon?

Glest på läktaren imorgon?

I en superjämn Elitserie behöver alla lag den tolfte spelaren. Kalix ska inte vara ett undantag. Ja, okej, vi har ingen hall. Det kanske inte är lika bekvämt alla gånger och i alla väder, men vi står upp för vårt lag. Kan de kämpa på isen ska vi banne mig stå ut i dunjacka i 2 x 45 minuter.

Lycka till, Kalix! Nu börjar det.

Foto: Håkan Hansson

hellmyrs

Silly Season Elitserien 2014

Sin vana trogen är bandyns Silly Season utdragen. Först i slutet av maj, ibland så långt som in i juni, brukar trupperna färdigställas. I skrivande stund kan man med nästan 100% säkerhet säga att alla övergångar är slutförda.

Bollnäs GIF

In: Jocke Forslund, tränare (Sandviken), Tobias Björklund (Ljusdal), Daniel Berlin (Dynamo Moskva), Per Hellmyrs (Dynamo Moskva), Samuli Koivuniemi (Uleåborg).
Ut: Timo Oksanen (slutar), Jimmy Lindgren (Sirius), Juho Liukkonen (Kampparit), Johan Berglund (Ljusdal), Eric Lönngren (Edsbyn), Mikael Jernberg (?).

Broberg/Söderhamn IF

In: Simon Blomqvist (Borlänge/Sandviken), Adam Wijk (Örebro), Henrik Rehnvall (Rättvik), Vadim Arkhipkin (Dynamo Moskva).
Ut: Joel Edling (Edsbyn), Simon Folkesson (Västerås), Max Bergström (Borlänge).

Edsbyns IF

In: Joel Edling (Broberg), Hans Andersson (Kazan), Eric Lönngren (Bollnäs), Christian Frohm (Kalix), Jimmy Jansson (GAIS), Daniel Välitalo (Dynamo Kazan), Mattias Larsson (Rättvik).
Ut: Fredrik Åström (slutar), Mattias Widén (Sirius), Mattias Hammarström (Sirius), Samuel Helmerson (Hammarby).

Hammarby IF

In: Kalle Spjuth (Volga), Robin Sundin (Volga), Samuel Helmerson (Edsbyn).
Ut: Patrik Nilsson (Sandviken), David Movitz (Tillberga).

IFK Kungälv

In: Simon Artig (Villa), Lukas Persson (Tellus), Anssi Hänninen (JPS), Jonathan Rask (Gripen), Jesper Henriksson (Nässjö), Jesper Thimfors (GAIS), Tobias Backman (GAIS), Viktor Wareborn (GAIS).
Ut: Mikko Lukkarila (Vänersborg), Jakob Jenefeldt (Sirius), Sebastian Isaksson (Lidköping AIK), Peter Karlsson (Lidköpings AIK), Fredrik Brandin (Frillesås), David Borvall (Lidköping), Janne Hauska (?).

Ljusdals BK

In: Johan Berglund (Bollnäs), Jurii Marinov (Vynpel).
Ut: Tobias Björklund (Bollnäs), Mathias Stavis (Rättvik), Marc Samuelsson (Rättvik), Kevin Brown (Borlänge), Mikael Erhardsson (Borlänge).

Kalix Bandy

In: Antti Ekman (Haparanda Tornio), Karl Widgren (UNIK), Niklas Sundqvist (utlånad till Nyborg), Petr Shirokov (Murmansk), Jimmy Simu (Haparanda Tornio), Kristoffer Bergdahl (Haparanda Tornio).
Ut: Niklas Gälman (Sandviken), Peter Stock (slutar), Mats Rönnqvist (blir tränare), Christian Frohm (Edsbyn).

Sandvikens AIK

In: Niklas Gälman (Kalix), Daniel Mossberg (Dynamo Moskva), Linus Pettersson (Zorkij), Patrik Nilsson (Hammarby).
Ut: Magnus Muhrén (slutar), Pasi Heikkanen (Haparanda Tornio), Johan Östblom (Neftyanik), Christoffer Edlund (Jenisej).

IK Sirius

In: Jakob Jenefeldt (Kungälv), Mattias Widén (Edsbyn), Jimmy Lindgren (Bollnäs), Mattias Hammarström (Edsbyn), Hampus Krantz (Tellus), Tobias Andersson (GAIS), Adam Rudell (GAIS).
Ut: Niklas Hellqvist (Wattholma), Ted Wiklund (Boltic), Pierre Roos (blir assisterande tränare), Klas Nordström (?), Johan Andersson (Vänstanfors), Mattias Åhlén (?).

Tillberga Bandy

In: Pekka Rintala (Västerås), Jens Blixt (Västerås), Martin Flodström (Västerås), David Movitz (Hammarby).
Ut: Sebastian Brandt (Nitro Nora).

Vetlanda BK

In: Robin Folkesson (Örebro), Christian Mickelsson (Neftyanik).
Ut: Patrik Thulin (slutar/varvar ned i Nässjö), William Sjöberg (?), Daren Richardson (Jönköping).

Villa Lidköping BK

In: Johan Sixtensson, tränare (Gripen), Martin Andreasson (GAIS).
Ut: Magnus Nordin, tränare (Gripen), Henrik Larsson (Gripen), Patrik Hellman (Lidköping), Simon Artig (Kungälv).

IFK Vänersborg

In: Mikko Lukkarila (Kungälv).
Ut: Andreas Eriksson (slutar), Marcus Sixtensson-Ottosson, assisterande tränare (slutar), Gabriel Bridholm (slutar), Didrik Land (Gripen), Victor Carlsson (Gripen).

Västerås SK

In: Anders Bruun (Volga), Simon Folkesson (Broberg), Jacob Bucht (GAIS), Jesper Norrman (Nässjö), Jesper Hjelm (Edsbyn).
Ut: Pekka Rintala (Tillberga), Martin Flodström (Tillberga), Jens Blixt (Tillberga), Oskar Robertsson (slutar).

Något galet?

Om du saknar något namn eller upptäcker någon felaktighet får du gärna skriva det i kommentarsfältet nedan eller kontakta oss direkt från vår kontaktsida.

×

Foto: Aftonbladet

petr-shirokov

Ännu en förlust mot ryska Murman Bandy

Kalix Bandy har bevisligen svårt för sina ryska ”grannar” på Kolahalvön. Likväl som under Haparanda Cup förlorade man i kvällens träningsmatch mot Murman Bandy.

Huvuddomare Ronny Andersson blåste igång matchen när klockan slagit 18:00, en ovanlig tid för oss bandyvänner. Tre minusgrader inramade Kalix IP och vi var nog många som ville och trodde på revansch efter den snöpliga förlusten med 3-2 under helgens cup i gränsstaden.

Ett sanslöst effektivt Murman blev dessvärre en för svår nöt att knäcka. Av kvällens totalt fem ryska mål tillkom samtliga på fasta situationer, varav fyra på hörna och ett på straff. Hur bra man som lag än presterar är det svårt att stå upp mot en motståndare som till synes lyckas få alla bollar in i mål, eller vad sägs om en hörneffektivitet på hela 40% (!). Förlusten ska dock inte beskyllas detta. Det kan nämnas att Kalix lyckades skapa tre hörnor samtidigt som Murman mäktade med tio stycken.

Positivt att ta med sig är att Johan Sundquist fortsätter att göra mål. Ett blev kvällens facit. Som vi påtalat tidigare är det enormt viktigt att Sundquist fortsätter producera. Är det något Kalix fått kritik för inför säsongen, och även under föregående, är det att man saknar utpräglade målskyttar. Vi har förvisso ingen Patrik Nilsson eller David Karlsson men bland flera framtidsmän både Kristoffer Bergdahl och Sundquist som kan axla målskyttemantlarna väl.

Vårt ryska nyförvärv Petr Shirokov stod för ett mål, kvitteringen till 1-1, och en assist. Den inte lika naturliga målskytten Mikael Jansson blev målbäst för dagen med sina två baljor. Roligt att se!

Resultattavlan visade slutligen upp 4-5 (2-3) och ytterligare en förlust mot ett knepigt och energiskt spelande ryskt lag. Det saknas fortfarande en dimension i Kalix Bandys spel men är övertygad om att potentialen finns där. Hoppas den letar sig fram lagom till premiären nu på fredag.

Foto: Hanssons Foto (arkiv)

 

Copyrıght 2014, Kalixbandy.nu.