Nyheter

900

Hellmans kastarm ordnade seger

I eftermiddagens match mot Ljusdals BK bröt Kalix Bandy förlustserien. Det blev äntligen seger på nytt och mannen bakom jublet var ingen mindre än vår mest defensiva utpost, målvakten Björn Hellman.

Men det började knackigt. Igen.

Det ska direkt skrivas att matchen inte gick till historien som en av de mest skönspelade. Den nollgradiga värmen tillsammans med den fuktiga luften gjorde isen spelbar i kanske 15 minuter per halvlek, därefter hoppade bollen okontrollerat över och under vilt sökande klubbor.

Publiken, både fysiskt på plats och framför Youtube (tack, Ljusdal), saknade däremot inte spänningen. Det syntes väl att viktiga poäng stod på spel. Ljusdal som bara spelat in en pinne hittills efter fyra matcher och Kalix som behövde komma på rätt spår igen för att ha något med slutspelsplaceringarna att göra.

Första halvlek blev hörnornas kamp. Ljusdal började med att göra 1-0 i den 10:e matchminuten genom Kalle Mårtensson som tillhörde en av hemmalagets bästa spelare. En annan var målvakten Jonas Svensson. Den sistnämnde räddade sitt lag flera gånger om och jag tror att jag räknade till tre missade (räddade) frilägen från Christoffer Norins klubba. Alla var inte solklara men självklart borde något av dem resulterat i mål.

Kalix kvitterade knappa kvarten senare, också det på hörna. Kapten, Olov Englund, höjde klubban och utjämnade. Dessvärre tog hemmalaget ledningen med sig in i halvtid ändå när de slog in 2-1. Ja, ni gissade rätt. Även den gången på hörna.

Om Kalix hade svårt att få spelet att stämma i första fungerade det riktigt bra under andra halvleks första femton minuter. Hade vi klarat av att hålla den nivån i hela 45 minuter hade matchens avgjorts snabbt. Så blev det inte.

2-2 tillkom efter fem minuter genom Erik Olovsson, såklart på hörna.

När vi som mest trodde att Kalix skulle gå in och stänga matchen på riktigt tog Ljusdals tränare en mycket lyckosam time-out. Laget skärpte till spelet och Kalix gick ned sig flera nivåer.

Resten av matchen blev en tuff tillställning där det var som mest dramatiskt i slutskedet. Kalix hade hela tre man på utvisningsbänken och de gula skulle ”bara” sätta spiken i kistan. Då kastar Björn Hellman ut bollen hela vägen till en friställd Olovsson som retfullt slog in avgörande 2-3.

Ljusdals libero Johan Jansson Hydling var självkritisk.

– Jag står där som en jävla fågelholk, säger han till Bandypuls. Det här är Elitserien och inte P12.

Kalix tränare Mats Rönnqvist var självklart lättad och ansåg segern vara enormt viktig.

– Vi krigar som djur, har tre utvisningar och lyckas ändå sätta dit 3-2-målet.

Sammantaget vinner Kalix rättvist. Norrbottningarna har fler klara målchanser och när väl spelet stämmer (denna gång knappt 20 minuter av matchen) är man ett bättre bandylag. Det vi ska ta med oss är att vi än en gång är starka i slutet och mäktar med en uddamålsseger.

Vill passa på att hylla tre spelare litet extra. Olov Englund fortsätter agera general i de bakre leden, Christoffer Norin har en jädrans fart och oroar alltid sina motståndare och slutligen Antti Ekman som blir bättre för varje match. Han tar mer initiativ och kan så småningom växa ut till den spelfördelare vi så väl behöver.

Det negativa är att vårt problem som spelförande lag kvarstår. När vi möter ”bra” lag höjer vi oss. När vi ska driva tempot och spelet mot ”sämre” eller likartade lag sänker vi oss. Helt plötsligt finns inte samma delaktighet och fart i speluppbyggnaden. Kompetensen finns i spelarmaterialet men kommer inte ut på isen i dessa lägen.

Foto: Bandypuls.se

141582946141945100_resized

Bergdahl lämnar hastigt Kalix Bandy

Mitt under pågående säsong drabbas Kalix Bandy av ett dystert besked. Anfallaren Kristoffer Bergdahl har meddelat klubben att han lägger av på grund av trytande motivation.

Bergdahls beslut kommer en smula överraskande. Huruvida han skulle välja att satsa på bandyn fullt ut eller inte verkade han ta ett slutgiltigt besked om inför denna säsong, då valet stod mellan Kalix eller att spela på en lägre nivå. Nu väljer han alltså att kliva åt sidan trots att han slagit sig in i truppen på allvar i och med Johan Sundquists skada (hjärnskakning).

– ”Berra” har meddelat att motivationen tryter och att glöden inte finns längre. Det är synd att vi tappar en anfallare men han var bestämd, säger Mats Rönnqvist till Norrbottenskuriren. En ”Berra” i form vet vi kan göra mycket mål, men det är svårt att få ut det lilla sista när motivationen saknas.

Det hela kommer en smula olägligt med tanke på att vi inte vet hur länge Sundquist blir borta. Kalix står nu utan hela två anfallare.

Externa lösningar kan bli aktuella såvida pengarna räcker till. Men att truppen behöver breddas i dagsläget är mer eller mindre klart.

Detta gör att Simon Viklund, som spelat mittfältare i år, flyttas upp ett steg i banan – en position han var van att spela på under fjolårssäsongen – och att veteranen Tommy Andersson går in i truppen.

Vi önskar Kristoffer all lycka i sina kommande förehavanden.

Foto: Håkan Hansson

20130102-GAIS-Ljusdal-13

Tredje raka eller trendbrott?

Vi lyckades med bedriften att vinna tre raka matcher i inledningen av Elitserien. På ett Kalix IP inramat av ösregn vann vi mot Tillberga med 4-3, Hammarby slogs tillbaka på hemmaplan med 4-3 några dagar senare och även på bortaresan mäktade vi med att ta en vinst mot Edsbyn, även den gången med samma slutsiffror.

Det har gått tyngre på slutet.

Ett klart nederlag mot Broberg/Söderhamn då vi inte alls fick spelet att stämma, samtidigt som vi ärligt ska erkänna – Broberg var bra. Mycket bra. Förlusten skrevs till klara 6-3.

Sedan ställdes vi emot Sirius, i en match där vi skulle ta revansch för den tidigare tveksamma insatsen. Vi hade definitivt bud på mål men lyckades inte förvalta våra chanser, och ett tajt spelande bortalag kunde vinna med 1-2.

Frågan som nu kvarstår: Ska vi förlora tre raka matcher?

Men först vill vi be om ursäkt för bristfälliga uppdateringar de senast dagarna. Som ni kanske känner till innehar vi inte Aftonbladets redaktionsstorlek och därmed ställer arbetslivet till det för oss ibland. Hoppas att ni har överseende med detta.

I Elitseriens sjätte omgång gästar vi Ljusdal. De gula har gått tungt i inledningen och förlorat tre av fyra matcher; den sista slutade oavgjort mot just Sirius. Litet medvind nu alltså.

Jag tror ingen tippat Ljusdal högre än kvalplats detta år. Möjligen någon inom föreningen men det har i så fall inte nått ut till övriga bandysverige. Ljusdal är ett lag vi ska slå. Ett lag vi bör slå. Bör slå om vi ska ha något att göra med slutspelsplatserna. Vi förlorade mot Sirius, visst, men då har vi verkligen inte råd att förlora en match till mot ett tippat ”bottenlag”. Gör vi det måste vi vara beredda på det övriga bandytyckare redan aviserat:

– Ja, Kalix har börjat Elitserien bra men kommer självklart sakta men säkert falla i tabellen och till slut hamna bland kvallagen.

Imorgon klockan 15:00 är det (hur pressande det än må låta) upp till bevis. Det knackiga spelet behöver stabiliseras och Kalix behöver hitta sin egen spelidé. Först då kan vi ens prata om slutspel.

Sedan en tid tillbaka har Ljusdal en kanal på Youtube där de sänder sina hemmamatcher. Ni kan därmed följa drabbningen på er dator, surfplatta eller smartphone. Mycket bra initiativ av Ljusdal!

Lycka till, röda!

Foto: gaisbandy.com

900

Trenden bröts med en smäll i Söderhamn

Det var aldrig något snack om saken. Tyvärr.

I gårdagens fjärde omgång i Elitserien för Kalix Bandy kom förvisso ingen överkörning, men ändock en form av smäll på kinden då Broberg/Söderhamn blev alldeles för svåra.

Den markanta skillnaden var som mest påtaglig i första halvlek.

– Jag ska inte förringa Brobergs insats, säger tränaren Mats Rönnqvist till Norrbottenskuriren. De var riktigt bra i första halvlek samtidigt som vi var litet passiva jämfört med i de tre första matcherna som vi spelat. Den enorma energin som vi haft fanns inte där idag.

Och visst stämde det för Broberg under första halvan. Ett mycket fartfyllt mittfält anfört av Vadim Arkhipkin och Jonas Nygren snurrade upp det tidigare så säkra Kalixförsvaret. Innan första halvlek var över hade hemmalaget gått ifrån till hela 4-0, där de tre sista målen föll inom loppet av sju minuter (från 38:e till 44:e matchminuten).

– Vi fick inget tryck på deras bollhållare, fortsätter Rönnqvist, och de fick ganska enkelt leta och sätta fina passningar. Tidigare har vi varit som blodhundar, typ, och legat på. Men idag så orkade vi inte riktigt.

Kalix spelade upp sig i andra halvlek, som man faktiskt vann med siffrorna 2-3, men det var klen tröst i en match som annars stod för en tillbakagång i spelet. Den tidigare så kompakta defensiven var som bortblåst och Kalixspelarna kom allt som oftast tvåa in i duellerna

Matchen slutade 6-3.

Nej, nya tag och en kraftansamling till matchen mot Sirius under nästa vecka.

Foto: Bandypuls.se

Klicka här för matchfakta
138550343285948500_resized

Målsnålt på nytt?

Efter ett relativt långt uppehåll (sju dagar utan match) är det snart dags för avslag. Denna gång beger sig Kalix Bandy ned till Söderhamn för bortamötet med Broberg/Söderhamn IF.

Broberg är ett lag som på senare år lyckats bättre än Kalix. Förutsättningarna är nära nog detsamma. Båda lagen tränar och spelar matcher utomhus (hemma) och har sedan pengarnas införsel i den ryska ligan haft svårt att attrahera några riktiga ”superstjärnor”. Trupperna har byggt på spelare i närområdet där en långsiktig idé och ett spel efter förutsättningarna varit grundingredienser.

Om Kalix varit ett lag som pendlat mellan hopp och förtvivlan, bottenlag i Elitserien kontra topplag i Allsvenskan, har Broberg alltid hållit sig kvar i den högsta serien. Allt som oftast har man tagit sig till slutspel, alltså hamnat bland de åtta bästa lagen.

Mats Rönnqvist, tränare i Kalix, säger att han tittat mycket på hur Broberg arbetar.

– De har liknande förutsättningar som vi, säger han till NSD. Ingen hall, bygger långsiktigt och har tagit sig till slutspel i praktiken de senaste tio åren.

Han pratar framför allt om ett kollektiv. Ett kollektiv där alla jobbar för varandra och underordnar sig spelidén där en kondition i toppklass behövs. Allt börjar med en tät defensiv.

– Det har gått bra hittills, säger han med anspelning på sitt eget lag, men man vet ju att vi kommer att förlora också. Det räcker att vi går ner oss några procent så är vi rökta.

Slutspelsduell

Under eftermiddagens enda elitseriematch ställs alltså två likheter mot varandra. Två hemvävda och kompakta lag som arbetar för varandra.

Broberg har inlett året säsong bra. Två målsnåla matcher har varit fallen där man först förlorade knappt på bortaplan mot Bollnäs GIF med 4-3, och sedan vann med 2-4 mot IK Sirius, även det borta. Inför hemmapremiären innehar man just nu den sista slutspelsplatsen, dock efter bara två spelade matcher.

Några spelare att se upp litet extra för är Adam Wijk (poängbäst), nyförvärvet Vadim Arkhipkin från Dynamo Moskva och Jonas Nygren.

Det är ett självförtroendespäckat Kalix Bandy som tar sig an utmaningen. Broberg kommer definitivt vara en av motståndarna till de sista slutspelsplatserna och två poäng ikväll kan visa sig vara väldigt viktiga i slutändan.

Det känns även som att vi har ett visst sparkapital innan samtliga nya spelare kommit in i idén ordentligt. Jag tänker främst på Antti Ekman och Petr Shirokov. Båda växer hela tiden och besitter enorma kvalitéer som visar sig allt mer ju längre fram vi kommer i serielunken.

Två nya poäng står på spel.

Foto: Håkan Hansson

138334516979015900_resized

Promenad i parken för Sandviken

Fyra matcher avgjordes ikväll. Vetlanda var nära att bjuda på en liten skräll på hemmaplan mot Västerås samtidigt som Sandviken fullständigt körde över Tillberga. Ljusdal var nära och kanske även förtjänta av en seger men föll i slutskedet av matchen hemma på IP där Sirius var på besök.

Vi inleder med mötet mellan Edsbyns IF och Villa Lidköping. Hemmalaget var förmodligen måttligt roat av sin inledningen på säsongen som bestått av två förluster och en oavgjord match, och Villa skulle verkligen få bekänna färg för att slå de röda i sin hemmaborg. Det var en ganska sömnig tillställning där avgörandet föll först i matchens 88:e minut då Edsbyn utökade ledningen till 3-1 genom Simon Jansson, på pass av matchens lirare Jimmy Jansson. Den senare stod för mycket i det offensiva spelet och var ett ständigt orosmoment för Villaförsvaret. På straff kunde Edsbyn säkra segern med 4-1 på övertid.

I Västerås visade Sandviken guldklass då man krossade Tillberga. Via fem mål av Patrik Nilsson, fyra av Erik Pettersson och tre av Linus Forslund plus två av Daniel Mossberg, kunde man enkelt slå tillbaka hemmalaget med hela 3-14. En respektingivande seger där vi med Kalixögon tar med oss Pekka Rintalas tre mål för Tillberga.

Vetlanda BK chockade favoriten Västerås genom att gå ifrån till 3-0 innan ens första kvarten var spelad. Genom diverse taktiska förändringar kunde bortalaget komma igen men inte förrän i den 87:e matchminuten var man helt ikapp, då Tobias Holmberg slog in 6-6 vilket också blev slutresultat. Viktigt poäng för Vetlanda som nog ändå helst sett två pinnar på kontot.

I kvällens sista match tog bottenlaget Ljusdal emot Uppsalalaget IK Sirius. Trots tidigt in på säsongen var det en viktig match där poängen kan bli väldigt betydelsefulla när allt slutligen summeras.

Hemmalaget spelade med en stor portion självförtroende att bjöd på en solid defensiv. Ett tamt Sirius kom ingen vart och även om de blå kanske ägde litet mer boll var det Ljusdal som skapade chanser. Rättvist föll målen sakta men säkert och i början av andra halvlek hade man en betryggande ledning på 3-0. En plötslig scenförändring inföll via Ilja Grachevs 3-1-mål och Sirius tog oväntat över. Ett plötsligt mål förvandlades till en kraftforcering där Ljusdal började agera lika osäkert som de tidigare spelat med pondus. Innan domaren blåste över var en delning av poängen ett faktum (3-3).

På fredag spelas en match i Elitserien (IFK Kungälv – Bollnäs GIF).

Se hela spelschemat och tabell under Tävling och Resultat.

Foto: Håkan Hansson

Copyrıght 2014, Kalixbandy.nu.