Nyheter

3414628118

Toppspelare till Vetlanda

Vetlanda gör ett riktigt starkt nyförvärv i ”proffset” Christian Mickelsson, 30, som vänder hem efter två säsonger i ryska SKA Neftyanik. Det är en enormt målfarlig spelare som utan tvekan kommer att producera en hel del under den kommande säsongen.

- Vi är jätteglada över att ha lyckats knyta en sådan kapacitet till vårt framtidslag, säger Per Lennartsson i sportkommittén  i Vetlanda.

Mickelsson kommer ursprungligen från Edsbyn men representerade senast IK Sirius i Elitserien innan äventyret till Ryssland tog vid. Uppsalaklubben var en av intressenterna om hans underskrift där nu Vetlanda gick vinnande och kan se fram emot hans kvalitéer under två säsonger.

- Jag har fått ett mycket gott intryck av klubben och kände ganska tidigt att VBK var ett riktigt bra alternativ, säger Mickelsson. Det känns skönt att allt är klart och jag ser verkligen fram emot kommande säsonger.

Han berättar även att spel på en av Sveriges bästa isar (inomhushall) lockar.

Foto: Bandypuls.se

silly

Håll koll på Elitserien

Sin vana trogen är bandyns Silly Season utdragen. Först i slutet av maj, ibland så långt som in i juni, brukar trupperna färdigställas. Kalix Bandy har ökat farten i värvandet på slutet och ser ut att fylla på bra efter sina spelartapp. Och mer ryktas vara på ingång på forwardssidan.

Bollnäs GIF

In: Jocke Forslund, tränare (Sandviken), Tobias Björklund (Ljusdal), Daniel Berlin (Dynamo Moskva), Per Hellmyrs (Dynamo Moskva), Samuli Koivuniemi (Uleåborg).
Ut: Timo Oksanen (slutar), Jimmy Lindgren (Sirius), Juho Liukkonen (Kampparit), Johan Berglund (Ljusdal), Eric Lönngren (Edsbyn).

Broberg/Söderhamn IF

In: Simon Blomqvist (Borlänge/Sandviken), Adam Wijk (Örebro), Henrik Rehnvall (Rättvik), Vadim Arkhipkin (Dynamo Moskva).
Ut: Joel Edling (Edsbyn), Simon Folkesson (Västerås), Max Bergström (Borlänge).

Edsbyns IF

In: Joel Edling (Broberg), Hans Andersson (Kazan), Eric Lönngren (Bollnäs), Christian Frohm (Kalix), Jimmy Jansson (GAIS), Daniel Välitalo (Dynamo Kazan).
Ut: Fredrik Åström (slutar), Mattias Widén (Sirius), Mattias Hammarström (Sirius), Samuel Helmerson (Hammarby).

Hammarby IF

In: Kalle Spjuth (Volga), Robin Sundin (Volga), Samuel Helmerson (Edsbyn).
Ut: Patrik Nilsson (Sandviken), David Movitz (Tillberga).

IFK Kungälv

In: Simon Artig (Villa), Lukas Persson (Tellus), Anssi Hänninen (JPS), Jonathan Rask (Gripen), Jesper Henriksson (Nässjö), Jesper Thimfors (GAIS), Tobias Backman (GAIS), Viktor Wareborn (GAIS).
Ut: Mikko Lukkarila (Vänersborg), Jakob Jenefeldt (Sirius), Sebastian Isaksson (Lidköping AIK), Peter Karlsson (Lidköpings AIK), Fredrik Brandin (Frillesås), David Borvall (?).

Ljusdals BK

In: Johan Berglund (Bollnäs), Jurii Marinov (Vynpel).
Ut: Tobias Björklund (Bollnäs), Mathias Stavis (Rättvik), Marc Samuelsson (Rättvik), Kevin Brown (Borlänge).

Kalix Bandy

In: Antti Ekman (Haparanda Tornio), Karl Widgren (UNIK), Niklas Sundqvist (utlånad till Nyborg), Petr Shirokov (Murmansk), Jimmy Simu (Haparanda Tornio), Kristoffer Bergdahl (Haparanda Tornio).
Ut: Niklas Gälman (Sandviken), Peter Stock (slutar), Mats Rönnqvist (blir tränare), Christian Frohm (Edsbyn).

Sandvikens AIK

In: Niklas Gälman (Kalix), Daniel Mossberg (Dynamo Moskva), Linus Pettersson (Zorkij), Patrik Nilsson (Hammarby).
Ut: Magnus Muhrén (slutar), Pasi Heikkanen (slutar?), Johan Östblom (Neftyanik), Christoffer Edlund (Ryssland).

IK Sirius

In: Jakob Jenefeldt (Kungälv), Mattias Widén (Edsbyn), Jimmy Lindgren (Bollnäs), Mattias Hammarström (Edsbyn), Hampus Krantz (Tellus), Tobias Andersson (GAIS), Adam Rudell (GAIS).
Ut: Niklas Hellqvist (Wattholma), Ted Wiklund (Boltic), Pierre Roos (blir assisterande tränare).

Tillberga Bandy

In: Pekka Rintala (Västerås), Jens Blixt (Västerås), Martin Flodström (Västerås), David Movitz (Hammarby).
Ut: Sebastian Brandt (Nitro Nora).

Vetlanda BK

In: Robin Folkesson (Örebro), Christian Mickelsson (SKA Neftyanik).
Ut: Patrik Thulin (slutar/varvar ned), William Sjöberg (?), Daren Richardson (Jönköping).

Villa Lidköping BK

In: Johan Sixtensson, tränare (Gripen), Martin Andreasson (GAIS).
Ut: Magnus Nordin, tränare (Gripen), Henrik Larsson (Gripen), Patrik Hellman (?), Simon Artig (Kungälv).

IFK Vänersborg

In: Mikko Lukkarila (Kungälv).
Ut: Andreas Eriksson (?), Marcus Sixtensson-Ottosson, assisterande tränare (slutar), Gabriel Bridholm (slutar), Didrik Land (Gripen), Victor Carlsson (Gripen).

Västerås SK

In: Anders Bruun (Volga), Simon Folkesson (Broberg), Jacob Bucht (GAIS).
Ut: Pekka Rintala (Tillberga), Martin Flodström (Tillberga), Jens Blixt (Tillberga), Oskar Robertsson (?).

 

mote

Mikael Jansson fortsätter som ordförande

För en tid sedan kunde vi något skämtsamt berätta att Kalix Bandys ordförande, Mikael Jansson, låg i förhandlingar med föreningen om att sadla om till att bli lagets powerforward. Vi hoppas att det inte gick någon förbi att den dag vi påstod detta var den 1 april.

Mikael-JanssonI måndags blev han dock, och helt i ärlighetens namn, klar för ytterligare en säsong som ordförande. Förtroendet för Jansson är högt och hans vilja att fortsätta utveckla klubben är stark. Som vice ordförande valdes Stina Blombäck. I övrigt fortsätter bland annat Henrik Eriksson som kassör och tidigare tränaren, Patrik Rönnqvist, träder in som en av två suppleanter.

Förutom det årliga arbetet med att ta fram en styrelse (se alla namn nedan) utsågs även årets funktionärer och ungdomsledare. Lennart Alm, Magnus Johansson och Carola Sundqvist belönades apropå deras uppskattade arbete med Bandyns Dag och knep det förstnämnda priset. Till årets ungdomsledare utsågs ledarna för P16-laget med tanke på deras höga engagemang under säsongen (Johan Ekholm, Anders Henriksson, Niklas Henriksson och Bengt-Åke Karlsson).

Inga motioner eller framställningar behandlades men däremot diskuterades andra frågor såsom det kommande Stadsloppet, båtlotteriet och hallbygget.

Styrelsen

Mikael Jansson, Ordförande
Stina Blombäck, Vice ordförande
Ingrid Englund, Sekreterare
Henrik Eriksson, Kassör
Tore Sandström, Vice kassör
Lennart Alm, Ledamot
Margareta Lysell, Ledamot
Patrik Rönnqvist, Suppleant
Hans Andersson, Suppleant

Revisorer

Mikael Boström, Ernst & Young
Eskil Johansson
Kent Bodlund

Källa: Kalix Bandy

Foto: Kalix Kommun

139362332560449400_resized

Lek med namn och taktik

De senaste dagarna rörde det på sig ordentligt i tomteverkstaden hos Kalix Bandy. Värvarbasen med Henrik Eriksson i spetsen, knöt två intressanta spelare i form av Jimmy Simu och Kristoffer Bergdahl, till föreningen. Två spelare som är på uppgång och i spännande utvecklingsfaser.

Sedan tidigare har spelare som Antti Ekman, Karl Widgren, Petr Shirokov och även förra säsongens utlåning, Niklas Sundquist, anslutit till truppen. Starka namn (och profiler) både i det offensiva och defensiva spelet.

Som brukligt är valde några namn att gå vidare i sina karriärer eller lägga skridskorna på hyllan. Niklas Gälman har dragit på sig den svarta tröjan med Sandvikens logga, Christian Frohm har skrivit på för Edsbyn samt Peter Stock och Mats Rönnqvist som valt att inte dra på sig skridskorna igen, åtminstone inte i matchsituation. Den senare går in som huvudtränare i Kalix och får till sin hjälp Andrei Nuzhdinov (assisterande) och Patrik Rönnqvist (scout etc.).

Lagbygget ser praktiskt taget färdigt ut. Andreas Eriksson är ännu ett intressant namn för att spetsa till offensiven ytterligare men där är ännu inget beslut taget, och klubben ska absolut inte räkna med hans medverkan till vintern. Felix Nyman och Tommy Andersson är två fortfarande mycket osäkra kort och gissningen är att ingen av dem spelar vidare i Norrbottenslaget.

Vilket lag mönstrar vi?

Det var länge sedan Kalix Bandys tränare hade det utbud och den bredd att tillgå som till säsongen 2014/15. I dagsläget ingår 17 spelare i truppen och kvalitén är hög med en blandning av äldre rutinerade individer och yngre lovande. Konkurrensen om flertalet platser är tydlig och bara några få positioner är utkristalliserade på förhand, läs exempelvis Olov Englund och rollen som libero.

Christoffer Norin

Nedan har vi tagit fram ett förslag på hur en möjlig startuppställning ser ut. Det är bara en tanke med enligt oss en stark formation som står sig bra både defensivt och offensivt. Vad är er åsikt? Vilka förändringar skulle ni göra?

Vi tänker oss ett försvarslås med Englund, Jonathan Johansson och nytillkomna Karl Widgren. På halvorna har vi ett riktigt starkt material i Ekman och Christoffer Norin, där både kan flyttas upp på mittfältet vid behov. Norin spelade en stor del av förra säsongen just som mittfältare.

Nyförvärvet Jimmy Simu är inte en självklar startspelare men vi väljer ändå att skicka in honom som balansspelare på mittfältet, där Erik Olovsson och Shirokov har betydligt starkare egenskaper framåt i plan. Här är Jimmy Berglund ett tänkbara alternativ till Olovsson och kanske även till Simu vid underläge. Förväntningarna på Shirokov är höga och han ses som den store speluppläggaren, men kommer att få bra uppbackning från halvorna.

På topp väljer vi Bergdahl och Johan Sundquist. Det finns alternativ i form av Simon Wiklund och dessutom Olovsson kan flyttas upp men detta känns som ett naturligt förstaval. Det ska sägas att konkurrensen om platserna i anfallet är anfallet är hög och att förmodligen ingen kan känna sig säker, vilket är bra för utvecklingen av laget.

Detta är vårt förslag. Vad säger ni?

Kalix Bandy (5-3-2)

Avbytare

40. Marcus Lindgren 19. Jimmy Berglund 18. Mikael Jansson 10. Simon Wiklund 7. Linus Hedman 99. Niklas Sundquist

×

Foto: Hanssons Foto

kristoffer-bergdahl

Målspruta väljer att ta ett kliv i karriären

140613_KB-2_094235Haparanda Tornios store målskytt från förra säsongen (32 mål på 18 spelade matcher) väljer att vända hem till Kalix Bandy och ser en fortsatt utveckling på sin karriär. Kristoffer Bergdahl är en målskytt av rang och kommer att förstärka laget i det offensiva spelet.

- Det känns skönt att kunna knyta till oss ytterligare en spelare från orten som har klara elitmässiga ambitioner, säger ordförande Mikael Jansson.

Bergdahl har varit en viktig kugge i Haparanda i deras jakt på nytt elitseriekontrakt och är en mycket stark förstärkning i den lagdel där Kalix haft som störts utmaningar under förra säsongen. Han sägs vara mycket motiverad inför uppgiften och redo för den noggrannhet och de förberedelser som krävs för att spela i landets högsta serie.

Vi välkomnar Kristoffer till de röda och ser fram emot hans insatser till vintern!

Foto: NSD och Kalix Bandy

andrei-nuzhdinov

Assisterande tränare klar för Kalix

Det har under en tid förts diskussioner, och spekulationerna har varit många, men nu är det till slut klart med vilken tränaruppsättning Kalix Bandy mönstrar nästa säsong. För ett tag sedan blev Mats Rönnqvist klar som huvudtränare och nu har Andrei Nuzhdinov skrivit under i rollen som assisterande tränare.

Namn som tidigare varit aktuella som assisterande är förre huvudtränaren, Patrik Rönnqvist, och den rutinerade Ari Rintala. Nu blir det istället ryska influenser i ett annars väldigt hemvävt styre, något som kan vara väldigt givande, inte minst på grund av värvningen av mittfältsmotorn, Petr Shirokov, apropå språkutmaningarna. Nuzhdinov besitter dessutom en enorm rutin och ett högt bandykunnande och blir ett viktigt komplement till Rönnqvist. Hans senaste uppdrag var som huvudtränare i Haparanda Tornio men han har även figurerat som tränare för Kalix en gång i tiden, och som spelare ännu längre tillbaka.

- Han kan bandy i grunden, säger Kalix värvarbas Henrik Eriksson. Han har koll på vår verksamhet och har sett de flesta hemmamatcherna. Han vet också vilka ungdomar som kommer bli duktiga och kunskaper om kommande spelare.

Utöver detta kommer Patrik Rönnqvist att hjälpa tränarduon, exempelvis genom att scouta motståndet under kommande vinter. Ytterligare ett önskemål är att kontrastera en målvaktstränare.

Det känns som en spännande blandning av lokala förmågor och världsligt bandykunnande, och dessutom en bredare uppsättning i lagledningen vilket ger samtliga en ökad arbetsro. En förändring av strategin i hur ledningen ska se ut kan vara minst lika viktigt som att hitta ”rätt” spelare. Intressant.

Foto: Norrbottenskuriren

Copyrıght 2014, Kalixbandy.nu.