Nyheter

tillberga

Upp till kamp i hemmaborgen

Så är det äntligen dags att välkomna Elitserien och säsongen 2014/15! Försäsongen har varit lång men nu är det äntligen hög tid för avslag och premiären sker ingen annanstans än i vår hemmaborg. På Kalix IP.

Kalix Bandy har legat i hårdträning hela sommaren och nu är det upp till bevis. Vad har den tuffa barmarksträningen gett för resultat? Det är ett förmodat fysiskt starkt lag som skrinnar ut på isen imorgon, vilket kan behövas. Motståndarna heter inget mindre än Tillberga Bandy.

Christoffer Norin

Christoffer Norin

Vi som följt Kalix i modern tid har fått lära oss den hårda vägen. Lärt oss att det inte ska vara lätt. Bandy handlar tydligen om nervkittlande kval, både upp och ner, och lika ofta som vi brutit ut i glädjevrål har vi med tunga huvuden lämnat Kalix IP för att infinna oss i en nedflyttning. En gemensam nämnare med morgondagens motståndare.

Är det något lag som också vet hur det känns är det just Tillberga. De svartklädda har följt jojons rörelsebana på senare år och gastkramande säsongsavslut har varit faktum. Kalix och Tillberga har dessutom flera gånger ställts mot varandra. Ingen glömmer nog förra årets elitseriekval och Grupp B, som bestod av Kalix, Tillberga, Sirius och Nässjö. Förutom med den sistnämnde kombattanten blev det matcher där livet stod på spel.

Allra tydligast blev det i matchen hemma på IP där givetvis Tillberga stod uppställda på andra sida mittlinjen. Utan att återge händelserna i allt för små detaljer kan man minst sagt fastslå att det var en svängig historia. Slutresultatet skrevs till 8-6 till Kalix men det satt långt inne. Hemmalaget var till och med uträknat en bra bit in i matchen då Tillberga hade greppet. Men vinsten blev till en sanning och återupprepades även några dagar senare på bortaplan då vi tryggt vann med 3-7. Det säkrade elitseriekontraktet var i hamn.

Tuff matchbild

Olov Englund

Olov Englund

Upptakten inför premiären kunde ha varit bättre för Kalix. Värst känns nog förlusterna mot Murman Bandy där vi inte riktigt fick spelet att stämma i någon av matcherna. Det var knackigt, litet långsamt och för mycket bolltransporter. Ett rakare och snabbare spel där fler visar sig blir en nyckel på fredag.

Imorgon kan vi inte förvänta oss något annat än ett mycket tufft skådespel på isen. Heta känslor och allvarsamma tag hör till vanligheterna när dessa två lag möts.

Olov Englund blir en viktig kugge med sitt resoluta försvarspel. Hans energi och blytunga karaktär behöver sprida sig till medspelarna som i sin tur måste agera lika bestämt. Det är ett måste mot ett lag som Tillberga. Västeråslaget viker sig aldrig och det gäller att inte ge dem en tum till övers på isen.

Slutligen hoppas vi verkligen att kalixborna hörsammat ett av föreningens mål till denna säsong.

Att locka tillbaka publiken.

Glest på läktaren imorgon?

Glest på läktaren imorgon?

I en superjämn Elitserie behöver alla lag den tolfte spelaren. Kalix ska inte vara ett undantag. Ja, okej, vi har ingen hall. Det kanske inte är lika bekvämt alla gånger och i alla väder, men vi står upp för vårt lag. Kan de kämpa på isen ska vi banne mig stå ut i dunjacka i 2 x 45 minuter.

Lycka till, Kalix! Nu börjar det.

Foto: Håkan Hansson

petr-shirokov

Ännu en förlust mot ryska Murman Bandy

Kalix Bandy har bevisligen svårt för sina ryska ”grannar” på Kolahalvön. Likväl som under Haparanda Cup förlorade man i kvällens träningsmatch mot Murman Bandy.

Huvuddomare Ronny Andersson blåste igång matchen när klockan slagit 18:00, en ovanlig tid för oss bandyvänner. Tre minusgrader inramade Kalix IP och vi var nog många som ville och trodde på revansch efter den snöpliga förlusten med 3-2 under helgens cup i gränsstaden.

Ett sanslöst effektivt Murman blev dessvärre en för svår nöt att knäcka. Av kvällens totalt fem ryska mål tillkom samtliga på fasta situationer, varav fyra på hörna och ett på straff. Hur bra man som lag än presterar är det svårt att stå upp mot en motståndare som till synes lyckas få alla bollar in i mål, eller vad sägs om en hörneffektivitet på hela 40% (!). Förlusten ska dock inte beskyllas detta. Det kan nämnas att Kalix lyckades skapa tre hörnor samtidigt som Murman mäktade med tio stycken.

Positivt att ta med sig är att Johan Sundquist fortsätter att göra mål. Ett blev kvällens facit. Som vi påtalat tidigare är det enormt viktigt att Sundquist fortsätter producera. Är det något Kalix fått kritik för inför säsongen, och även under föregående, är det att man saknar utpräglade målskyttar. Vi har förvisso ingen Patrik Nilsson eller David Karlsson men bland flera framtidsmän både Kristoffer Bergdahl och Sundquist som kan axla målskyttemantlarna väl.

Vårt ryska nyförvärv Petr Shirokov stod för ett mål, kvitteringen till 1-1, och en assist. Den inte lika naturliga målskytten Mikael Jansson blev målbäst för dagen med sina två baljor. Roligt att se!

Resultattavlan visade slutligen upp 4-5 (2-3) och ytterligare en förlust mot ett knepigt och energiskt spelande ryskt lag. Det saknas fortfarande en dimension i Kalix Bandys spel men är övertygad om att potentialen finns där. Hoppas den letar sig fram lagom till premiären nu på fredag.

Foto: Hanssons Foto (arkiv)

 

andreas-eriksson-vanersborg

Andreas Eriksson tillbaka på Kalix IP

Några dagar innan premiären av Elitserien fick vi tag i ett av Silly Seasons stora affischnamn. Ingen mindre än den forne talangen Andreas Eriksson, de senaste säsongerna i IFK Vänersborg, tog sig tid för oss. Han var länge ett hett villebråd för flera elitserieklubbar, däribland Kalix Bandy, men valde efter en tids funderande att lägga skridskorna på hyllan.

– Jag har haft problem med skador de senaste säsongerna (sedan 2010) vilket har gjort att bandyglöden som spelare svalnat, säger han med ett nedstämt ansiktsuttryck. Jag kände att den sista säsongen i Vänersborg inte var lika kul samtidigt som jag hade ett bakslag med handen igen (hösten 2013) som gjorde att jag var borta från spel i 2,5 månader.

Han säger vidare att det var den värsta tiden någonsin i sin historia som bandyspelare.

– Jag ville vänta och se om jag skulle få tillbaka glöden under våren/sommaren men den kom aldrig. Att vi skulle flytta hem till Kalix var självklart och Kalix Bandy var därmed det enda alternativet. Andra klubbar hörde också av sig men till slut valde jag att helt avsluta min karriär som spelare.

Det är med blandade känslor han ser tillbaka på sin sejour som bandyspelare.

– Min karriär har varit okej. Jag var en talang i Kalix som blommade ut i Vänersborg men efter axelskadan 2010 har jag haft bakslag på bakslag vad gäller skador, så det har varit sisådär totalt sett. Året innan axelskadan var mitt bästa år som bandyspelare så jag blickar tillbaka på den tiden, säger han med ett leende.

Vilket är ditt bästa bandyminne?

– Oj, svårt! 8-7 segern mot Villa i Vänersborg eller kanske 3-4 segern i Lisch, men alla härliga folkfester mot Gripen var extra roliga. Men måste jag välja fastnar jag mest för segern med 8-7 över Villa Lidköping på hemmaplan på annandagen.

Andreas berättar att idrotten hjälpt honom att hitta många underbara människor som betytt mycket för honom som människa under årens lopp.

Nu när flyttlasset begivit sig hem till Kalix igen sysselsätter han sig som lärare och på fritiden är det klassiska norrländska aktiviter som står på agendan.

– Jag gillar att fiska och det har jag fått göra avkall på när jag bott i Vänersborg.

Han fyller på med att skärgården nu kommer ligga nära till hands, där båt- och skoterkörning hör till favoritgöromålen.

Finns det någon möjlighet att du återupptar karriären på en lägre nivå i framtiden?

– Nä, den möjligheten finns inte.

Avslutningsvis, hur ofta får vi se dig på Kalix IP i vinter?

– Varje match och kanske även någon träning, säger han snabbt och visar hur djupt rotat bandyintresset är hos en av Norrlands giftigaste anfallare genom tiderna.

antti-ekman

Enkel seger för Kalix i snörik match

Kalix Bandy begav sig för tredje dagen i rad till Haparanda för att klockan 12:00 ta sig an finska Jyväskylä PS. Inget av lagen hade lyckats kvala in till finalen senare under dagen, men ett brons stod åtminstone på spel.

Bulliga moln valde att hopa sig på den klarblå himmel som under torsdag till lördag präglat cupen. Den omfångsrika snön gjorde sitt bästa med att lägga sitt vita täcke över isen. Temperaturen hade letat sig upp till ”nollan” och föret kan nog bäst beskrivs som moddigt, med ett långsammare spel till följd.

JPS spelade så sent som förra säsongen final i den finska ligan men fick idag bevis på att den svenska är flera klasser bättre. Matchen spelades i 2 x 30 minuter (vilket varit fallet i alla matcher förutom finalen som spelades enligt det svenska regelverket) och Kalix hade inga som helst problem att ta sig segrande ur drabbningen.

Simon Viklund och Erik Olovsson

Simon Viklund och Erik Olovsson

Redan efter fem minuter presenterade sig Simon Viklund i målprotokollet. Innan domaren blåste för halvtid hade ytterligare fyra bollar letat sig in till de bakre maskorna i målburen. Målen gjordes av Niklas Sundquist (2), Erik Olovsson och Mikael Jansson. Denne Sundquist, som inte kan ses som en startspelare i Kalix, hann även med ett till mål under matchens senare halva när han stänkte in 0-6 i matchens 51:a minut.

Jyväskylä tröstmålade två gånger om innan Kalix anfallare Johan Sundquist presenterade sig två gånger om under matchens tre avslutande minuter.

När domaren satte pipan till munnen hade resultattavlan tickat fram till 2-8 och en stabil Kalixseger var ett faktum. Hur mycket jag än gläds åt segern svider det fortfarande att vi inte tog oss till final och hela vägen fram till guldet. Vi har ett bättre bandylag än Murman Bandy. Tyvärr syntes det inte under fredagen.

Finalen som spelades 2 x 45 minuter inramades också av sämre väderförhållanden. Haparanda Tornio blev inte utspelade av Murman på något vis men fick ändå tacksamt se sig som det näst bästa laget av de två.

Vi tackar Haparanda Tornio för ett väl planerad och genomförd cup och säger även grattis till Murman Bandy från Murmansk (Ryssland) som totalt sett över hela turneringen var det bästa laget. Grattis!

Foto: Hanssons Foto

hellmyrs

Silly Season Elitserien 2014

Sin vana trogen är bandyns Silly Season utdragen. Först i slutet av maj, ibland så långt som in i juni, brukar trupperna färdigställas. I skrivande stund kan man med nästan 100% säkerhet säga att alla övergångar är slutförda.

Bollnäs GIF

In: Jocke Forslund, tränare (Sandviken), Tobias Björklund (Ljusdal), Daniel Berlin (Dynamo Moskva), Per Hellmyrs (Dynamo Moskva), Samuli Koivuniemi (Uleåborg).
Ut: Timo Oksanen (slutar), Jimmy Lindgren (Sirius), Juho Liukkonen (Kampparit), Johan Berglund (Ljusdal), Eric Lönngren (Edsbyn), Mikael Jernberg (?).

Broberg/Söderhamn IF

In: Simon Blomqvist (Borlänge/Sandviken), Adam Wijk (Örebro), Henrik Rehnvall (Rättvik), Vadim Arkhipkin (Dynamo Moskva).
Ut: Joel Edling (Edsbyn), Simon Folkesson (Västerås), Max Bergström (Borlänge).

Edsbyns IF

In: Joel Edling (Broberg), Hans Andersson (Kazan), Eric Lönngren (Bollnäs), Christian Frohm (Kalix), Jimmy Jansson (GAIS), Daniel Välitalo (Dynamo Kazan), Mattias Larsson (Rättvik).
Ut: Fredrik Åström (slutar), Mattias Widén (Sirius), Mattias Hammarström (Sirius), Samuel Helmerson (Hammarby).

Hammarby IF

In: Kalle Spjuth (Volga), Robin Sundin (Volga), Samuel Helmerson (Edsbyn).
Ut: Patrik Nilsson (Sandviken), David Movitz (Tillberga).

IFK Kungälv

In: Simon Artig (Villa), Lukas Persson (Tellus), Anssi Hänninen (JPS), Jonathan Rask (Gripen), Jesper Henriksson (Nässjö), Jesper Thimfors (GAIS), Tobias Backman (GAIS), Viktor Wareborn (GAIS).
Ut: Mikko Lukkarila (Vänersborg), Jakob Jenefeldt (Sirius), Sebastian Isaksson (Lidköping AIK), Peter Karlsson (Lidköpings AIK), Fredrik Brandin (Frillesås), David Borvall (Lidköping), Janne Hauska (?).

Ljusdals BK

In: Johan Berglund (Bollnäs), Jurii Marinov (Vynpel).
Ut: Tobias Björklund (Bollnäs), Mathias Stavis (Rättvik), Marc Samuelsson (Rättvik), Kevin Brown (Borlänge), Mikael Erhardsson (Borlänge).

Kalix Bandy

In: Antti Ekman (Haparanda Tornio), Karl Widgren (UNIK), Niklas Sundqvist (utlånad till Nyborg), Petr Shirokov (Murmansk), Jimmy Simu (Haparanda Tornio), Kristoffer Bergdahl (Haparanda Tornio).
Ut: Niklas Gälman (Sandviken), Peter Stock (slutar), Mats Rönnqvist (blir tränare), Christian Frohm (Edsbyn).

Sandvikens AIK

In: Niklas Gälman (Kalix), Daniel Mossberg (Dynamo Moskva), Linus Pettersson (Zorkij), Patrik Nilsson (Hammarby).
Ut: Magnus Muhrén (slutar), Pasi Heikkanen (Haparanda Tornio), Johan Östblom (Neftyanik), Christoffer Edlund (Jenisej).

IK Sirius

In: Jakob Jenefeldt (Kungälv), Mattias Widén (Edsbyn), Jimmy Lindgren (Bollnäs), Mattias Hammarström (Edsbyn), Hampus Krantz (Tellus), Tobias Andersson (GAIS), Adam Rudell (GAIS).
Ut: Niklas Hellqvist (Wattholma), Ted Wiklund (Boltic), Pierre Roos (blir assisterande tränare), Klas Nordström (?), Johan Andersson (Vänstanfors), Mattias Åhlén (?).

Tillberga Bandy

In: Pekka Rintala (Västerås), Jens Blixt (Västerås), Martin Flodström (Västerås), David Movitz (Hammarby).
Ut: Sebastian Brandt (Nitro Nora).

Vetlanda BK

In: Robin Folkesson (Örebro), Christian Mickelsson (Neftyanik).
Ut: Patrik Thulin (slutar/varvar ned i Nässjö), William Sjöberg (?), Daren Richardson (Jönköping).

Villa Lidköping BK

In: Johan Sixtensson, tränare (Gripen), Martin Andreasson (GAIS).
Ut: Magnus Nordin, tränare (Gripen), Henrik Larsson (Gripen), Patrik Hellman (Lidköping), Simon Artig (Kungälv).

IFK Vänersborg

In: Mikko Lukkarila (Kungälv).
Ut: Andreas Eriksson (slutar), Marcus Sixtensson-Ottosson, assisterande tränare (slutar), Gabriel Bridholm (slutar), Didrik Land (Gripen), Victor Carlsson (Gripen).

Västerås SK

In: Anders Bruun (Volga), Simon Folkesson (Broberg), Jacob Bucht (GAIS), Jesper Norrman (Nässjö), Jesper Hjelm (Edsbyn).
Ut: Pekka Rintala (Tillberga), Martin Flodström (Tillberga), Jens Blixt (Tillberga), Oskar Robertsson (slutar).

Något galet?

Om du saknar något namn eller upptäcker någon felaktighet får du gärna skriva det i kommentarsfältet nedan eller kontakta oss direkt från vår kontaktsida.

×

Foto: Aftonbladet

138740324875888400_resized

Hur formerar Kalix sina trupper nästa säsong?

Under den långa försäsongen, vilket bandyn blivit stämplat för att ha, smider sportchefer, styrelser och värvningsansvariga planer. Vilka spelare blir kvar? Vilka ansluter? Är det dessvärre några som lämnar?

I Kalix Bandy är det Henrik Eriksson som är den starke mannen utåt sett. Den är han som håller i plånboken och har sista ordet när truppen ska färdigställas. Nedan ser du aktuell information om läget i det kommande spelarbåset.

Truppen

Björn Hellman (MV)
Marcus Lindgren (MV)
Olov Englund
Jonathan Johansson
Simon Viklund
Mikael Jansson
Jimmy Berglund
Erik Olovsson
Christoffer Norin
Linus Hedman
Johan Sundquist
Felix Nyman
in Antti Ekman
in Karl Widgren
in Petr Shirokov
in Jimmy Simu
in Kristoffer Bergdahl
in Niklas Sundquist (utlånad)
ut Niklas Gälman
ut Peter Stock
ut Mats Rönnqvist
ut Christian Frohm

Diskuterar förlängning samt rykten

Tommy Andersson ryktas vara på väg till Karlsborgs BK men förhandlingar förs fortfarande. Det skulle inte vara helt oväntat om han nu väljer att varva ned i en lägre division. För närvarande tränar han med Kalix men avvaktar ännu ett tag.

Mikael Jansson, ordförande, är nöjd med spelaruppsättningen men lämnar fortfarande dörren öppen för ytterligare någon spelare. Detta torde främst handla om Andreas Eriksson som numera är bosatt i Kalix men inte bestämt sig för om han ska fortsätta spela bandy.

Lämnar

Niklas Gälman (Sandviken), Peter Stock (slutar), Mats Rönnqvist (blir tränare) och Christian Frohm (Edsbyns juniorlag).

Ett av förra säsongens nyförvärv från Örebro, Lars Edvartsen, lämnade Kalix för Karlsborg under pågående seriespel. Han hade mycket problem med skador och kom inte upp i sin fulla kapacitet. Det var ett ömsesidigt beslut klubben och spelaren emellan.

Copyrıght 2014, Kalixbandy.nu.